Wacken Metal Battle 2008 - Bosuil, Weert
Afgelopen zondag 6 april streden 6 bands om een felbegeerde plek op het Wacken Open Air Metal festival. Gezellig zo’n feestje, dus ik moest erbij zijn in de Bosuil. Wegens een wegomlegging was ik iets later in de zaal dan verwacht.

Tegen de tijd dat ik binnenkwam was de Bosuil al gezellig gevuld en stond de eerste band “When All Life Ends” al op het podium. Hierdoor heb ik te weinig van de band gezien om een redelijk beeld te krijgen van hun kunnen.

Na een korte pauze was het tijd voor “Dark Intentions”, naar eigen zeggen een moderne versie van de jaren 80/90 NY-hardcore. Hier is inderdaad niets te veel mee gezegd. De energie bruiste van het podium. De muziek deed me af en toe wat denken aan “37 Stabwoundz” zeker door het drumwerk. Lekkere up-tempo nummers met vette breakdowns. Voor de liefhebber van de muziek zeker de moeite waard, ik ben erg onder de indruk geraakt van deze heren. Mochten de band nog een keer in mijn regio staan, dan ben ik ook weer van de partij.

De derde band van de avond is “Ripsaw” uit Nederweert. Dit thuisvoordeel was duidelijk te merken, ik had het idee dat meer dan de helft van de zaal speciaal voor deze band is komen kijken. De band zelf zette een zeer overtuigende set neer. De muzikale invloeden van de oude thrash grootheden als Slayer en Metallica en zelfs Motorhead zijn duidelijk hoorbaar. Catchy gitaarpartijen en lekker groovende stukken worden vol overtuiging gespeeld. Samen met hun live-perfomance en natuurlijk de steun van hun eigen publiek stond het geheel als een huis.

Hierna was het de buurt aan “Ex-Libris”. De band beweert een geluid te zijn binnen de gothic-metal stroming. Helaas kwam hun performance deze avond niet uit de verf zoals de band graag gezien had. Het openingsnummer ging verloren door de brij van geluid waar de geen enkele muzikant echt duidelijk naar voren kwam. Opvallend in de muziek waren de instrumentale kwaliteiten van met name de toetsenist en sologitarist die vele muzikale duels uitvochten. Door de complexe songstructuur had ik af en toe de indruk dat de nummers uit afzonderlijk aan elkaar geplakte stukjes bestaan. Ik denk dat ik de muziek wat vaker gehoord moet hebben om echt een mening te kunnen vormen.

De volgende band was “Circle of Silence”, enkele bekende van mij die ik al lang niet meer live heb mogen aanschouwen. De muziek die ze maken heeft veel weg van de moderne ….core achtige genres maar dan met een melodieuze inslag. Ik ben erg onder de indruk van de groei die de heren hebben doorgemaakt sinds enkele jaren maar tussen het geweld van de andere bands komen ze niet bovendrijven als een kanshebber op de overwinning. Op zich hebben ze een goede show gegeven waar voornamelijk de zanger zorgt voor de nodige energie op het podium. Al met al zeker de moeite waard om vaker te gaan kijken.

Als laatste kandidaat voor de podiumplaats op Wacken stond “The New Dominion” op het programma. Een unieke mix van allerlei death-metal invloeden noemen ze het zelf. Ik ben niet bekend genoeg met het genre om dit terug te horen. Wel weet ik dat dit erg vet is! De muziek beukt echt en wordt retestrak gespeeld. Af en toe wat meer melodieuze tussenstukken met een zanger die meer kan dan alleen grunten maakt het geheel erg afwisselend en verrassend. Het is duidelijk dat deze mannen komen om te winnen en hier ook zeker een hele goede kans op maken. Wederom een band om vaker live te gaan zien.

Tijdens het nu volgende juryoverleg speelt de winnaar van de Wacken Metal Battle van afgelopen jaar, het Braziliaanse “Torture Squad”. Na 3 maten is duidelijk waarom deze band gewonnen heeft…Oh mijn god, wat is dit strak. Ik heb ooit de term gehoord: “zo strak als een eendereet”, wat deze heren laten zien is nog strakker. Pure thrash van een heel hoog niveau. Muzikaal heeft het veel weg van de oude Bay Area Thrash, gewoon zonder veel poespas lekker hoog tempo. Misschien net wat te weinig melodieuze stukken, erg ruw en snoeihard. Het publiek geniet er duidelijk van. De band mag dan ook wat langer doorgaan en wordt zelfs door de organisatie teruggeroepen voor een toegift.

Uiteindelijk is het dan tijd voor de uitslag, de jury wordt voorgesteld en de prijzen worden nog eens helemaal benoemd. De winnende band speelt niet alleen op het Wacken Open Air festival, ze krijgen ook artist endorsements aangeboden door Washburn guitars en Eden basversterkers. Tevens krijgen ze van de organisatie een gratis plaatsje in de bus naar Duitsland. Na enkele minuten is het dan eindelijk zover, de bekendmaking van de winnaar.

“Ripsaw” mag naar Wacken. Misschien een tikkeltje bevoordeeld door het thuispubliek maar wel een zeer terechte winnaar. Veel succes op Wacken


Door;
Piet X


Wil jij ook naar Wacken Open Air 2008? Check dan hier onze busreis!

Links;
Wacken Open Air
Rock Inc.

PimbolinovichonThursday 10 April 2008 - 13:46:42
Read/Post Comment: 0

Alles op deze website draagt © ME Metalhour 2007 - 2012.
Zonder toestemming mag er niks van deze pagina voor potentiële commercie gebruikt worden.
ME Metalhour is niet aansprakelijk te stellen voor acties van bezoekers. ('Notice & Takedown' policy)

Deze site is gesloten. Pim Hofman