REVIEW :: Joel McIver – The 100 Greatest Metal Guitarists
Nu schrijf ik al een poosje voor dit E-zine maar nog nooit heb ik voor de opgave gestaan die ik nu gepresenteerd heb gekregen. Ik bezoek concerten, luister CD’s en doe sporadisch een interview. Dit keer had ME heel wat anders voor mij in petto: een boek…”The 100 Greatest Metal Guitarists” van Joel McIver.

Joel McIver heeft een naam gemaakt als schrijver voor oa. tijdschriften als: “Total Guitar”, “Bass Guitar” en “Metal Hammer” waar hij muzikanten interviewt over techniek, apparatuur en songwriting. Verder heeft hij een 12-tal boeken geschreven waaronder: “Justice For All: The Truth About Metallica” en biografieën over Slayer, Black Sabbat en Slipknot. Joel speelt zelf gitaar en lijkt helemaal bezeten van metal in het algemeen, zodoende is de keuze voor dit boek vrij logisch.

Na lang wachten heb ik dan toch het boek in handen gekregen. Het valt meteen op hoe netjes verzorgt het product eruit ziet. Vele foto’s worden gebruikt en nette kopjes maken het geheel af. Natuurlijk is het eerste wat je doet de nummer 1 opzoeken en het ermee eens zijn, of juist niet. In het voorwoord legt Joel uit waarom sommige gitaristen ontbreken in dit boek, bv Steve Vai, Joe Satriani en Eddy van Halen, die hij onder een andere categorie schaart, nl. de shredders. Ook noemt hij gitaristen als Nuno Bettencourt, Slash en Randy Rhoads die hij onder de noemer “Rock” heeft geplaatst en dus in dit boek zullen ontbreken. Helaas blijven de grenzen tussen de genres vaag en die kan Joel ook in geen geval ophelderen.

Het boek zelf is erg prettig te lezen en blijft redelijk overzichtelijk doordat iedere gitarist, min of meer, een eigen hoofdstuk heeft gekregen waarin iets wordt verteld over zijn speelstijl en sterke punten, maar ook over de band waarin degene iets bereikt heeft. Bij iedere gitarist staat een fragment vermeld waarin verduidelijkt wordt wat de schrijver bedoelt, op deze manier wordt het een hele interactieve ontdekkingstocht door de metalgeschiedenis heen. Ook staan er vele quotes in van de betreffende gitarist, over anderen of over zichzelf wat het leesplezier een stuk grotere maakt. Ik mag van mezelf zeggen dat ik toch door de jaren heen vele bands heb leren kennen en zelfs voor mij zitten er enkele hele leuke ontdekkingen tussen. Een heel sterk punt van Joel is zijn kennis van alle genres, dit blijkt ook in het boek. Moderne gitaristen uit betrekkelijk nieuwe bands worden genoemd, evenals oudgedienden. Alle subgenres uit de metalgeschiedenis lijken aan bod te komen. Wat me verder opvalt is dat enkele technieken worden omschreven in taal die iedere leek kan begrijpen waardoor de doelgroep niet alleen gitaristen behelst. Wel denk ik dat dit boek gitaristen, of muzikanten in het algemeen, meer zal aanspreken dan de gewone luisteraar/lezer.


Eindbeoordeling;
Uiteindelijk ben ik toch verrast door de lijst namen, natuurlijk zitten er mensen tussen op plaatsen die je niet verwacht maar ook tref ik gitaristen aan die ik helemaal niet hier verwacht had. Juist dat maakt het interessant om te lezen, wat is de motivatie hierachter? Evengoed ben ik het persoonlijk niet altijd eens met de keuzes die gemaakt zijn, eens te meer een bevestiging van het feit dat muziek een subjectief iets is wat door iedereen anders ervaren wordt. Daarbij blijf ik aangeven dat muziek geluisterd moet worden, ook bij dit boek maakt het de leeservaring veel completer.


Links;
Joel McIver

PimbolinovichonWednesday 18 February 2009 - 19:55:13
Read/Post Comment: 0

Alles op deze website draagt © ME Metalhour 2007 - 2012.
Zonder toestemming mag er niks van deze pagina voor potentiële commercie gebruikt worden.
ME Metalhour is niet aansprakelijk te stellen voor acties van bezoekers. ('Notice & Takedown' policy)

Deze site is gesloten. Pim Hofman