REVIEW :: Wacken Open Air 2008
Voor de respectievelijk 3e en 4e keer zijn Draaakje en Pimbolinovich naar het Holy Wacken-land afgereisd om de 19e editie van Wacken Open Air bij te wonen. Niet alleen voor Wacken veel veranderingen, ook ME Metalhour probeerde eens wat nieuws uit! Lees hier weer een nieuw verhaal, over moed, vriendschap, doorzettingsvermogen en keiharde brute metal!

Zo gingen wij voor een keertje niet op de publieke camping staan maar maakte wij eens gebruik van onze mogelijkheden als pers zijnde. Om eerlijk te zijn beviel dit aardig goed! Nadeel is wel dat we niet direct in het midden van het feest zaten 's nachts. Voordeel was wel dat we geen kilometers moesten lopen om op plaats van bestemming te komen. Tsja, dat is ons voordeeltje geweest! Verder gingen we dit jaar met z'n tweetjes in plaats van met vier of vijf man zoals gewoonlijk. Dit beviel ook goed, hoewel we voor sommige punten wat handen te kort kwamen. Al met al voor ME Metalhour een geslaagd feestje... maar wij zouden geen fatsoenlijke review kunnen schrijven over hét metal Walhalla als we niet vanuit het publieke oogpunt zouden kijken. Dus dat gingen we maar eens doen!

Als een van de eerste dingen die je als Wacken-ganger hoort te doen is shoppen bij een van de maarliefst twee supermarkten in het godsvergeten dorpje ca. een uur boven Hamburg. Om de review zo goed mogelijk te kunnen maken besloten we te voet via de publieke uitgang te gaan. Slechte keus! Het blijft een eind lopen en als je echt inkopen gaat doen wordt het er niet korter op. Toch heeft dit z'n charmes om met 10.000 man tegelijk in een straat te lopen, arriverende auto's en bussen toe te zwaaien en de koeien te bekijken vanaf het hek. Aangekomen bij de winkel hebben we een half uurtje moeten wachten tot we naar binnen konden en met een fles Sambuca voor de thuisblijvers, twee pakken Punica en wat te snoepen stapten we weer stevig terug richting de camping.

Terug op de camping konden we eindelijk even bijkomen van de busreis in de schaduw van de enorme camper naast ons of de party tent achter ons, en dat was ook zeker niet verkeerd in de brandende zon. Hoewel het geen 30 graden was voel je, net als alle voorgaande jaren, de zon toch in je nek hijgen. Zo is uitslapen 's ochtends geen optie, zelfs niet als je straal bezopen om 7 uur pas in je tent ligt. Een beetje schaduw is dan wel prettig dus.

Qua bands zat het weer strak in elkaar dit jaar. Maar headliner Iron Maiden had wat mij betreft achterwege gelaten mogen worden. "WHAT!?" denk je waarschijnlijk. Na het eerste nummer begon Dhr Bruce Dickinson zich nogal onnodig druk te maken over een camera die het geheel op video vast legt. Volgens meneer kon hij het publiek niet meer zien en moest de camera 'op fucken'. Tsja, dan heb ik het weer gezien. Allemaal leuk en aardig om show te maken maar het podium is groot genoeg om even naar de andere kant te huppelen en daar over het publiek heen te kijken. Even seinen naar iemand backstage om de zaak op te lossen zou nog beter zijn. Maar oke, hij vliegt in een eigen Boeing 757 en ik niet.

Persoonlijke hoogtepunten op dag 2 waren Kamelot en Sonata Arctica. Om met de eerste te beginnen had ik me eind vorig jaar maar eens bedacht dat ik wel zou wachten tot Kamelot in Plato, Helmond zou spelen in maart. Dat deden ze tenslotte elk jaar dus waarom dit jaar niet? Nou, omdat ik er van uit ging waarschijnlijk. Paradiso ram uitverkocht en geen zin om dubbel te betalen heb ik maar, met moeite, gewacht tot Wacken. Ik kan niet anders zeggen dan dat het weer een geslaagd feestje was. Damn, die gasten kunnen spelen! Van een afstandje zie je de moeilijke uitingen van de heer Khan niet zo erg en dat was toch wel plezierig voor een keer. Hij kan er zo'n drama van maken. Ik ben geen zanger maar dan bedenk ik me toch wel dat het makkelijk moet kunnen. Om de show compleet te maken hadden we naast top licht, geluid en veel vuur ook twee guest vocals! Simone Simons (Epica) kwam bij 'The Haunting' meejengelen en Alex Krulle (Leaves' Eyes, Atrocity) mocht de grunts verzorgen bij afsluiter 'March Of Mephisto'. Mijn complimenten voor Alex, hij had er duidelijk veel zin in en dat straalde het publiek in wat de show nog een extra speciaal tintje gaf. Na anderhalf uur snacken en wachten op het door de weergoden vervloekte festivalterrein kwam Sonata Arctica eindelijk op. Wederom veel hoge tonen uit de gitaren en zanger Tony Kakko die af en toe nóg hoger ging. Helaas dit keer geen 'Human Drum-kit', wat mij nou wel spectaculair leek met 30.000 man voor het podium. Jammer, maar we zien ze in november nog wel in Rijssen en/of Utrecht.

Eén ding wat ik echt geen reet aan vind, is de betaalde Metal Market. Waarom wil je in godsnaam betalen om een tent in te mogen die ramvol staat met cd's. Dat is mijn persoonlijke mening hoor, als ik een speciale cd wil kopen kan ik die altijd vinden met behulp veilingsite's en buitenlandse internet shops. Naast miljoenen cd's zijn er ook een aantal shows te zien. Voornamelijk voor mannen zonder partner bedoelt. Zo komen de talloze vieze fatzige mannen, die op het campingterrein smeken om borsten van vrouwen te mogen zien, ook aan hun trekken laten we het maar op houden.

Terug naar de stages op het veld. Hoewel ik veel bands 'moet' zien op Wacken, mis ik er altijd een aantal. Zo waren de Excrementory Grindfuckers een van m'n favoriete in de line-up, maar mede door de geweldige speeltijd heb ik ze niet kunnen zien. Er waren uiteraard ook bands die ik absoluut niet wou zien, dat had zo z'n oorzaken. Terwijl ik op dag 1 lekker in de schaduw van de buren waar ik het eerder over had lag. Draaiden onze andere buren de nieuwe cd van de acapella metalband Van Canto. Het was dat Draaakje me tegenhield maar ik kon dr wel een paar de nek omdraaien. Op de zaterdag hebben we die dus ook maar laten schieten. Voor de pers was er op de zondag nog een showcase en de buurman vroeg of wij ook kwamen en we moesten nog eten dus waarom niet. Live in de perstent waren ze echt geweldig! Echt een band die je gezien moet hebben en dat zal gebeuren ook gezien hun label GUN (Great Unlimited Noise) Records niet de minste namen onder contract heeft staan. Naast Van Canto zitten ook onder anderen Apocalyptica, Within Temptation, Oomph!, Eagles Of Death Metal en Bullet For My Valentine bij GUN. Niet de minste namen dus. Enfin, even terug naar Van Canto zelf. Acapella metal dus, hoe is dat verdeelt dan vraag je je nu waarschijnlijk af. Naast een drummer staan er 5 vocalisten op het podium. Twee lead-vocalisten, een 'higher rakkatakka' een 'lower rakkatakka vocalist die tevens de 'wahwah solo guitar' vocals verzorgt en tot slot een 'lowest dandan' vocalist. Check het album 'Hero' maar eens wat 26 september uit komt in Europa, you won't be disappointed!

Het is alweer zaterdag, de laatste dag van Wacken. Met pijn in je hart pak je je tas al deels in zodat je 's ochtends niet hals over kop alles nog moet doen. Vandaag staan dr grote acts op het programma. Nightwish en Lordi zijn toch wel de namen die we gezien moeten hebben vanavond. Bij eerst genoemde hebben we een soort van gedwongen staan kijken omdat we dachten dat de ander het leuk vond, maar na een half uur gaven we beide toe dat het geen top-concert was. In 2005 hebben ze nog een prachtige show neergezet op Wacken, toendertijd nog met Tarja Turunen op zang, maar Anette Olzon kon het geheel live niet waarmaken. Erg jammer, want ik had wel verwacht dat het met haar nog wat verder gepushed zou worden tot een groot kloppend geheel. Helaas was dit dus niet het geval. Draaakje had het weer gezien en die heb ik dus lekker toegestopt in dr slaapzak, terwijl ik nog even het terrein op ging om te wachten op Lordi. Want als je op Wacken bent en Lordi speelt moet je ze echt even meepakken vind ik persoonlijk. Een minuut of 20 voor speeltijd liep ik de brug van het pers- naar het festivalterrein en zag ik Kreator nog het laatste nummer, Tormentor, aankondigen. Jezus, man! Wat een ontzettend strakke show! Ik stond echt met m'n mond vol tanden en al helemaal toen aan het einde van het nummer en dus van de gig vlammen bovenop de hoeken van beide main-stages omhoog werden geblazen. Een meter of 6 á 7 sluit ik zeker niet uit. Na een nummer als Tormentor past dat perfect, alsof de wereld opgeblazen is. Kreator van het podium af en ondertussen op het andere podium Lordi het podium op. Zoals ik al verwachtte: één grote entertainment show. Bij elk nummer wordt een apart atribuut gebruik wat ontploft, in de fik vliegt, vuurwerk spuugt en andere pyro activiteiten vertoond. Netjes gedaan, goed uitgewerkt en het publiek kreeg er ook steeds meer zin in. Iedereen die meer dan alleen de Eurovisie Songfestival-hit uit 2006,'Hard Rock Hallelujah', heeft gehoord kan waarschijnlijk de gehele setlist meezingen. Dat resulteerde dus ook in een mooi koor van de 50.000 mensen die daar afscheid kwamen nemen van het festival. Want we moeten immers allemaal weer een heel jaar wachten..!


Links;
Wacken Open Air
Metaltix
Review en foto's Wacken Open Air 2007

PimbolinovichonThursday 11 September 2008 - 16:53:34
Read/Post Comment: 0

Alles op deze website draagt © ME Metalhour 2007 - 2012.
Zonder toestemming mag er niks van deze pagina voor potentiële commercie gebruikt worden.
ME Metalhour is niet aansprakelijk te stellen voor acties van bezoekers. ('Notice & Takedown' policy)

Deze site is gesloten. Pim Hofman